welkom op de website van

De Landhof

Jacqueline Hofland

Jacht

Over de jachttraining kan ik het volgende zeggen.......het werkt verslavend.

Ik heb misschien ook wel het geluk dat ik vanaf het begin bij een hartstikke leuk en gemotiveerd trainingsgroepje kwam, waar eigenlijk alle anderen al ervaring in het voorjagen hadden. Desondanks voelde ik en ook Luna zich er gelijk goed thuis. Met 9 weken begint het natuurlijk nog wel heel speels, maar toch werd al spelenderwijs een opbouw gemaakt naar het latere serieuze werk.

http://www.youtube.com/watch?v=-nLwH48CwRQ

http://www.youtube.com/watch?v=sl03cG9rlPc··

klik eens op dit filmpje!

of deze:

http://www.youtube.com/watch?v=-Y4QbHwv2sY

 

jachttraining

 

Ons groepje bij Ninette Haitsma is jarenlang compleet geweest. Verder deed ik veel extra trainingswerk bij bijvoorbeeld de KNJV op de Buzerd en in Biddinghuizen olv Thijs van Leeuwen. Luna had een erg grote jachtpassie en was onvermoeibaar. Dit verstevigt de band met je hond enorm.·

·

En hier kijken Luna en ik vol aandacht naar de dirigeerproef op de Buzerd:

·

kijken naar een markeer op de buzerd

Hier een vooruit sturen bij kasteel Groeneveld, je ziet, het trainen gebeurt vaak op hele mooie locaties, dus het is naast het werken ook echt genieten!

luna als pup trainen

·

Nicky

nickyapport

10 februari, heeft Nicky voor het eerst een eend geapporteerd. Ze is nu 5 maanden en is erg enthousiast bij de jachttrainingen. Nicky heeft inmiddels haar C-diploma gehaald op de leeftijd van net 1 jaar oud. Ze traint nu ook extra bij "de Buzerd" olv Thijs van Leeuwen. Nicky is een heel makkelijk hondje, ze pakt de commando's eigenlijk heel snel op en is heel rustig en al behoorlijk steady voor haar leeftijd.

·Vanaf het begin traint ze samen met haar broer Robin, een reu die Marie-Louise zelf heeft aangehouden. Ze lijken veel op elkaar qua karakter en ze zijn ook dol op elkaar. Het is altijd feest voor Nicky om mee op jachttraining te gaan.

Hier is ze ook heel stoer met haar broer door de ijsschotsen heen, we hebben ze uit veiligheid maar aan de riem.

010-7 maart 005 met broer robin in het koude water

Bij een verloren zoek kwam Nicky terug met een gans.nicky met zware gansimg_6172

Het is best een mond vol zo! Na het apport heeft ze het konijn goed afgegeven.

9 jan. nicky konijn

Afgelopen zaterdag 11 augustus 2007 heb ik tijdens de KNJV-proef in Zeewolde het eerste B diploma gehaald met Nicky!!! Ik was zo trots op haar, ook al weet je dat de hond alle proeven kan, het is toch maar weer de vraag of alles op die dag ook gaat zoals het hoort. We hebben nog voor 2 andere proeven ingeschreven.

In augustus 2007··kreeg ik·een uitnodiging om mee te gaan op de eendenjacht met Nicky. Daar was ik natuurlijk heel vereerd mee en we hebben er allebei ontzettend van genoten om nu eens "in het echt" bezig te zijn. Hier zit ik verscholen in de rietkraag met Nicky naast de jager te wachten op de eenden die later in het schemer aan kwamen vliegen. Ik was aan het eind van de avond heel trots op de manier waarop ze het warme wild had geapporteerd.

16 aug jacht

Nicky heeft op zaterdag 1 september weer een KNJV B-diploma gehaald, dit keer bij "de Buzerd" in Lunteren.

Hier is de proef "verloren zoek" Je hond gaat dan op jouw commando de dekking in en je hoopt dan dat ze zo snel mogelijk met het wild terugkomt. Dat is goed gelukt.

nicky op proef 2

nicky op proef met verloren zoek

nicky op proef terug van verloren zoek

Afgelopen zaterdag 20 oktober 2007 heeft Nicky in Elze (Duitsland) haar Bringleistungsprüfung gehaald. Ze mag nu ook uitgebracht worden in de gebruikshondenklasse.

10 nov.gebruikshondenklas

Vanaf dinsdag zijn we met 4 honden elke dag intensief aan het trainen geweest in de omgeving bij Elze.

blp elze 20 okt. omgeving elze

·Het examen bestond uit heel veel proeven op verschillende terreinen. Zo moest in het bos een sleep gelopen worden over minstens 300 meter met 2 haken! Aan het eind van de sleep lag een konijn, Nicky had hiervoor 10 punten. Ook was in het bos een verloren zoek met 2 konijnen die in de dichte dekking op afstand van minstens 20 meter van elkaar lagen, weer een 10. Verder moest ze volgen aan een lange lijn kriskras tussen de bomen. De lijn mocht niet strakgespannen zijn, anders kreeg je aftrekpunten. Ook weer een 10.Vrij volgen aan de voet haalde ze maar net, daarna moest ze down liggen en ik ging weg met de jager. Er werd 2 keer geschoten en bij terugkomst moest ze zonder bewogen te hebben nog zo liggen. Weer een 10.

blp elze 20 okt. koffiepauze

Toen was er een drijfjacht in het bos en de honden moesten op post blijven zonder zich te verroeren! Ik hield Nicky aangelijnd, want bij inspringen kon je naar huis. Door dat ze aangelijnd was kreeg ze een 7. Hiermee zaten de bosonderdelen erop.

Bij het veldwerk moesten eerst de honden vrij weg gestuurd worden en op afstand van minstens 30 meter viel het eerste schot. Nadat ze minstens op 60 meter afstand waren viel het tweede schot. Daarna moest de hond ingefloten worden. Ze bekeken tijdens deze proef in hoeverre de honden evt. schotschuw zijn. Daarna moest ze gedirigeerd worden naar 2 eenden die minstens 80 meter uit elkaar op een veld met kool lagen. Dit was erg moeilijk, het moest volgens een bepaalde volgorde, maar Nicky haalde een ruim voldoende. Er volgde nog weer een sleep, nu op een dicht begroeide ondergrond en de afstand was 200 meter met weer 2 haken. Hiervoor had ze een 9.

blp elze 20 okt. dirigeerveld

blp elze 20 okt. keurmeesters en organisatie

Hierna·volgde de waterproeven. Eerst een apport uit water en toen Nicky bijna bij de eend was, weer er net naast haar in het water geschoten. Hiermee werd weer de schotvastheid getest. Ze gaf er helemaal niets om. Daarna moest ze naar de overkant van het water gestuurd worden waar de eend in een dikke rietkraag geworpen was. Dus niet, wat ze gewend zijn, aan de overkant op de wal gaan zoeken, maar het liefst vanuit het water. Hiervoor had ze een 7, ik moest haar nl. nog een keer inzetten omdat ze helemaal de verkeerde kant op was gezwommen. De 2e keer liet ze zich goed gedirigeerd oversturen en kreeg daardoor gelijk lucht van de eend. Naast al deze proeven werd de hele dag door je hond bekeken op algemene gehoorzaamheid, werkvreugde, neusgebruik (10) en je manier van voorjagen. Om 8.00 uur 's morgens waren we begonnen en pas om 17.00 uur klaar met de proeven, terwijl we maar met 5 honden (het maximale tijdens een BLP) waren.Het vergt dus een enorme energie en concentratie van de honden en ik ben echt heel trots op Nicky dat ze het gehaald heeft.

blp elze 20 okt. napraten

Hier het verslag van elke hond die dag en de uitreiking van het diploma.

20 okt.urkunde elze

Op 5 september 2008·hadden we een MAP (meervoudige apporteer-proef) met Nicky in Zaltbommel. We gingen samen met broer Robin en Marie-Louise en tot aan de laatste proef zaten ze er allebei nog in. Helaas kwam Robin toen net buiten de tijd met het konijn binnen en haalde het daardoor net niet.Ik moest toen nog en ging met knikkende knietjes naar de proef. Maar gelukkig haalde Nicky wel beide apporten binnen en daarmee behaalde ze haar eerste MAP B diploma. We zijn natuurlijk reuze trots op Nicky.

5 sept. map

24 nov. nicky met eend

nicky kijkt naar markeer

nicky haalt markeer

nicky op de markeer met succes

nicky terug van markker·

nicky in de bagger·

map nicky jacht

·Milan jacht.

Les 1, aandacht van je pup, Milan kijkt omhoog.

pupjes 27 mei milan aandacht

Op 18 juni 2007· gingen we op de training bij Ninette voor het eerst waterwerk doen.
De pupjes mochten eerst aan de rand kennismaken met het water en toen begon het "echte werk", een dummy apporteren.
Hier gaat Milan op weg:

18 juni training milan op weg 1

en dan natuurlijk met de dummy terugkomen:

·18 juni training 2 dummy brengen

hierna ging het een stukje dieper, er moest echt een eindje gezwommen worden, maar Milan gaat ervoor:

·18 juni training 3 nog een keer

en ook nu weer vol trots terug met dummy:

·18 juni training 4 diep terug

Met Milan hebben we·op 6 september 2008 een KNJV-C gehaald. Het was zijn eerste KNJV wedstrijd en hij vond het een hele leuke dag. Hij miste de markeerproef,
anders had hij zelfs zijn B diploma gehaald, maar hier zijn we al heel tevreden mee.
·knjv 6 sept. 034

Afgelopen zaterdag 10 augustus 2009 heeft Milan zijn eerste KNJV-B·diploma gehaald.
Het was hard werken, thuis was Sammy loops en Milan had zijn gedachte niet altijd bij de proeven, maar uiteindelijk hebben we het toch gehaald, zijn 1e B is binnen. Nu mogen we ook meedoen aan de MAP's dit jaar.
Het was een reuze gezellige dag met goede resultaten voor Riet met Nyka, Marian met Lynn, Christine met Floor en speciaal Bibi van Marie-Louise!!
·8 augustus b diploma milan

Op 31 augustus 2009 heeft Milan·in Voorst zijn tweede KNJV-B diploma gehaald.
Het was uitstekend georganiseerd, er waren maar liefst 100 deelnemers maar al vroeg in de middag waren we klaar.
·
De puntjes moeten nog wel op de "I" gezet worden, maar we proberen steeds hogere punten te halen.

29 aug. b-milan-2

29 augustus b-milan-1

Ik moet nodig eens wat opschrijven over ons avontuur in Elze, Duitsland met Milan.
Eind september 2009 zijn Ninette Haitsma met haar Penny en ik met Milan op training geweest voor de BLP.
Dit staat voor Bringleistungsprüfung en deze proef is behoorlijk zwaar. Mocht je deze met goed gevolg afleggen, mag je je voortaan inschrijven in de gebruikshondenklasse.
Het examen hadden we een week later.
Ik had dit al twee jaar eerder met Nicky gedaan, voor Ninette was het haar eerste kennismaking met deze proef.
In enkele dagen tijd liepen we elk onderdeel van het examen door en we voelden ons er klaar voor.
Op vrijdag de 9e al afgereisd richting Hannover om vervolgens 's morgens vroeg om 8.30 uur bij het startpunt klaar te staan.
Kennisgemaakt met de andere deelnemers, 5 in totaal en ook de keurmeesters, 3 in totaal.
We begonnen met het waterwerk, hiervoor werden de volgende onderdelen getest: schotvastheid te water, dit houdt in dat, terwijl Milan een eend in het water moest apporteren, er over zijn hoofd geschoten werd. Hier moest hij niet van schrikken, maar gewoon doorgaan met de eend binnen te brengen.
Vervolgens moest hij blind over en dan een verloren zoek in de rietkraag. De eend werd vlot gevonden en geapporteerd. Dit onderdeel zat erop.
De honden nat en wij ook inmiddels, want we hadden veel regen.
Vervolgens naar het tweede terrein, een zeer uitgestrekt bos.
Hier werd voor iedere hond een bossleep getrokken met een haas over 300 honderd met 2 haken.
Ook dit lukte prima en het haas kwam binnen.
Weer met zijn allen op weg naar het laatste terrein, de uitgestrekte velden en bossen in Elze.
Hier werden eerst de resterende bosproeven gehouden. Een verloren zoek van 2 hazen die 100 meter uit elkaar in de diepte van het bos lagen.
Dus eerst Milan uitgestuurd naar rechts en vervolgens naar links. Beide hazen kwamen snel binnen.
Toen moesten we vervolgens een eind over een bospad los volgen, je hond na 30 meter met een handgebaar down leggen en verder zelf nog eens 30 meter uit zicht het bos inlopen. Op een bepaald punt daar aangekomen werd er vervolgens 2 keer geschoten, met een tussentijd van 10 seconde. Daarna mocht ik weer terug naar de plek waar Milan hopelijk nog lag. En ja hoor, rustig wachtend op zijn baasje kon ik naar hem toelopen om hem vervolgens weer los te laten volgen en af en toe halt houden. Een keurmeester fluisterde me toe dat ik het niet beter had kunnen doen......
Ook moesten we daarna de hond aan een zeer lange lijn los kriskras door het bos laten volgen, de lijn moest voortdurend slap hangen. Geen probleem voor Milan.
Toen kwam er iets heel spannends, alle 5 honden op rij moesten aangelijnd (aftrek van punten) of los naast de baas zitten terwijl er voor de honden met veel kabaal een drijfjacht werd gehouden. De jager kwam onderwijl naar iedere voorjager toe om vervolgens op 1 meter afstand te schieten. Ook hier mochten de honden geen krimp geven, geen aanstalten maken om er vandoor te gaan o.i.d.
Ninette en ik durfden beiden niet de honden onaangelijnd te laten, maar haalden de proef vervolgens wel.
Nog een laatste test op schotvastheid volgde, je moest je hond vrij vooruit sturen en terwijl hij rondliep werd er diverse malen geschoten. Er viel niets uit de lucht en de honden moesten vervolgens weer ingefloten worden.
De bosproeven zaten er op en we konden aan de lunch.
Het veldwerk begon met het dirigeren.
Ieder van ons moest zich om de beurt naar een nieuw perceel begeven, zonder hond. Hier vandaan liepen de 2 keurmeesters naar hun posities in het veld. daar werden de 2 eenden opgeworpen, 1 links, 1 rechts en terwijl de keurmeesters terug naar het beginpunt liepen, haalde Ninette vervolgens Milan uit de (geblindeerde) auto. De volgorde van binnenbrengen moest ik doorgeven en daarna Milan naar het eerste stuk wild zien te dirigeren. ik koos ivm de wind voor rechts eerst. De honden mogen niet het voetspoor van de werpers volgen, maar moeten via dirigeerwerk naar de eend komen. De eerste was snel binnen, maar bij de 2e eend kostte het aanzienlijk meer tijd en moeite.
Maar uiteindelijk kwam ook deze eend binnen. De moeilijkste proef naar mijn mening, zat er gelukkig op.
Hier zie je de eenden die uit de tas kwamen:
·10 okt. de eenden uit de tas

Hierna volgde het laatste onderdeel, de sleep over land van 200 meter met een haak, dit moest geen probleem opleveren.
Hier wordt de sleep getrokken door 1 van de keurmeesters die vervolgens achter het struikgewas in de verte verdwijnt:
· 10 okt. sleep over land

en hier mag hij met de sleep beginnen:
10 okt. milan mag met de sleep beginnen

om vervolgens terug te keren met eend:
·10 okt. milan terug vd sleep

En daarna de ontlading, het zit erop, de buit is binnen:
·10 okt. helemaal gelukkig

Nadat iedereen geweest was, vierden we al even een klein feestje, alle deelnemers bleken geslaagd. beknopt kregen we een idicatie hoe we het er vanaf gebracht hadden:
·10 okt. uitleg vd punten

en gingen we tevreden met de 5 deelnemers op de foto:
·10 okt. alle 5 geslaagd

Ook Ninette en ik wilden even samen poseren, we hebben toch een hele prestatie neergezet, zij had maar 1 keer een 7 en verder alleen maar tienen, de keurmeesters waren helemaal sprakeloos.
Verder is Ninette natuurlijk ook de trainer van Milan en heeft ze hem door een moeilijke fase heengeloodst. Dus ze had 2 honden om trots op te zijn!
10 okt. ninette en ik samen

Later bleek ik tweede geworden te zijn met 285 uit 310 punten!
·
Na een gezellig samenzijn in het restaurant, werd alles nogmaals goed doorgesproken en werden de diploma's uitgereikt.
We hebben nog gezellig gegeten, maar toen wilden we wel weer naar huis.
Wat een dag en wat waren we trots.
Deze week hebben zowel Ninette en ik ons gebruikshondencertificaat binnengekregen en mogen we voortaan uitkomen in de gebruikshondenklas

Gisteren, 9 oktober 2010·met Milan een MAP gelopen in Biddinghuizen. Onder werkelijk fantastische weersomstandigheden hebben we een zalige dag gehad met hele leuke, uitdagende proeven.
Aan het eind van de lange dag konden we heel erg blij zijn met zijn eerste MAP diploma. Alle 6 proeven had hij succesvol afgelegd.

Het laaste stuk wild komt binnen!!

·9 okt. map 1De klus is geklaard!!

9 okt. map 2

milan map b

Fotoalbum Milan jacht:

25 maart milan aan het werk met dummy

25 maart milan op post

26 sept milan met eend

·

26 sept eend netjes afgeven

milan met eend uit water

milan springt over greppel

Ruby jacht

·

Met Ruby zijn we ook met 9 weken begonnen met de puppyjachttraining. heel gezellig met haar 2 zusjes Jill en Lynn en broer Bruce.

De 1e les ging vooral om de aandacht van je pup.

11 juni ruby 1e jachttraining

en een week later kwam het eerste stuk wild.

15 juli pupje ruby apporteren

Hier is ze 16 weken oud.

11 juni ruby 4 maanden trainen jos

Na 10 lessen volgde het puppy examen. hier komt Ruby aanhollen op mijn commando.

examen ruby komen op bevel

En netjes "voor" zitten.

examen ruby netjes voor zitten

En het "naast" zitten

examen ruby  strak naast

Hier wat foto's van de training, Ruby is hier 6 maanden en ze staat samen met Lune op post.

11 juni ruby en jill 6 mnd. oud trainen zeumeren

Ze mag apporteren:

11 juni ruby 6 maand. uit de startblokken

Hier een apport over water, Ruby heeft de eend gevonden.

11 juni ruby apport over met eend 6 mnd

Nu terugzwemmen.

11 juni ruby  6 mnd apport over water

11 juni ruby op terugweg 6 mand met eend

Hier komt·Ruby heel snel terug van een dubbel apport, ze is hier 11 maanden.
·

12 maart ruby training

en mooi zittend afgeven, de duif was al binnen:
·12 maart ruby met de eend de duif is al binnen

Zaterdag 4 september 2010 waren we met een hele delegatie naar de Buzerd in Lunteren gegaan. Daarbij o.a. Lune met Monique, Jill van Marian en Ruby van mij. We gingen op voor de B.
Over Ruby kan ik kort zijn, ze heeft thuis veel te verduren met 8 pups waar ze erg gek mee is, maar ook de vele bezoeken daarvan heeft en dus minder aandacht. Ze was gisteren echt uit en genoot met volle teugen.
De markeer ging geweldig, een 9. Daarna volgen en vooruitsturen. Aan de lijn volgen ging super, maar toen we los wilden gaan volgen, wou ze al de hort op. Dus met dwang moest ze mee en dat verdiende geen schoonheidsprijs. Toen kwam het vooruitsturen en zag ze haar kans. even lekker de zinnen verzetten en vooral helemaal uit de hand. Na mijn fluitsignaal keek ze nog wel even, maar ze ging helemaal uit haar dak. Een dikke vette 0.
Gelukkig had ze toen wel weer door dat dit niet de bedoeling was en haalde ze nog een 8 en daarna weer negens en tienen. Geen Diploma, maar wel een leuke, leerzame dag.

Ruby heeft op 9 april 2011 haar Clubdiploma B gehaald.

11 juni ruby clubdiploma b